България не само е страна на обърканите празници. Тя е и

...
България не само е страна на обърканите празници. Тя е и
Коментари Харесай

Най-впечатляващите акции по света за 8 март

България освен е страна на обърканите празници. Тя е и страна на обърканите полезности. Когато бях дребна, празнувахме на 8 март деня на труженичката , онази, която без симптом на отмалялост стои на поточната линия от изгрев до мрак, а след това грохнала застава пред печката, с цел да нахрани и напои благоверния. Тогава наподобява не е имало някой, който да ѝ подскаже, че позицията й в кухнята би могла да бъде и стратегическа – въпреки всичко точно там стоят ножовете. 

След това, когато пораснах, още веднъж празнувахме 8 март – този път като празника на мама . И ми беше натяквано, че съм нямала празник, нали съм нямала деца. А като нямах деца, значи не бях истинска жена. Само да вметна, че едни от най-прекрасните дами, които познавам, нямат деца. Някои не искат (представяте ли си какъв брой скандално?!?!), други не могат (но се борят със зъби и нокти), а трети не бързат, тъй като считат, че или моментът, или индивидът (а за какво не и двете) не се е появил. 

После станах майка – на доста деца. И продължих да не съм същинска жена. Защото отказвах да се помирявам с посредствеността. Не ми беше по усета, че всякога, когато децата ми се разболяваха, аз трябваше да " тичам " от работа, с цел да ги виждам. Да се изяснявам и да се усещам отговорна. После заминахме отвън България, а тук бях жена, но не тъкмо, тъй като - нали съм чужденка. 

И по този начин, години наред никой на нашите ширини не разбра, че на този ден се чества равноправието на дамите, битката им за почтено отношение и почтено заплащане. Знам, че някои от нас имаме вяра, че това е денят на проскубания карамфил в сплескан целофан (или на уханния зюмбюл, в случай че сме станали по-рано, с цел да се преборим за него), но  този ден е тръгнал по други аргументи и се отнася за политическите и човешките права на дамите , както и на битката за признаването им. Въпреки това, че в някои страни тези права към момента са единствено мираж.

Правá, само че и отговорности, ще кажете. Така е, историята познава извънредно мощни дами, които са имали опцията да трансформират хода на историята, само че като са отстоявали позицията си. И в този момент има такива. Някои избраха да изразят себе си в сърцето на София, други провокираха закостенелия традиционен свят в центъра на Париж, а трети застанаха срещу страха на площада в Мексико. 

Франция

В столицата на Франция дамите от организацията Femen направиха необикновен пърформънс по улиците на града, като провокираха света да обърне внимание на " патриархалния вирус ", който се трансформира в " пандемия " . Около 40 членове на групата се събраха голи до кръста на Place de la Concorde, където измежду ален пушек скандираха лозунги и развяваха знамена. 



Румъния

Няколко дни по-рано румънки организираха флашмоб на интернационалния феминистки шлагер El Violador Eres Tú ( " Насилникът си ти " ). Те настояха за незабавни ограничения от страна на страната, с цел да се адресира рецесията от принуждение над дами . Част от настояванията им са: основаване на задоволително центрове за претърпели травми жени, декриминализиране на половия труд, въвеждане на уроци по полово тъждество и полово обучение в учебно заведение. 

България

У нас шествието за правата на дамите беше нощес пред Министерски съвет, като в него взеха присъединяване организации за женски права, които излязоха навън  взаимно с майките на деца с увреждания и медицинските сестри . Именно на стълбите на Министерски съвет е и инсталацията от обувките на сестрите, оставени като знак на митинга им за почтени условия на труд. А до тях през вчерашния ден се появиха и цветя, още един знак за съпричастност към идеята. Дъждът не уплаши тези, които се бяха събрали под мотото " Феминизмът е за всички! ". Защото съгласно уредниците феминизмът е точно за всички тези, които желаят свят, в който всеки може да бъде и да показва себе си , без да го е боязън, че ще бъде дискриминиран или ще стане жертва на принуждение. Феминизмът е за всички, които желаят " мъжко момиче "  да престане да бъде синоним на смела , а " женчо "  на страхливец . Феминизмът е за всички, които не желаят да се примирят, че всяка трета жена в България е жертва на принуждение . Както и отхвърлят да повярват в стандарта, че " мъжете са нападателни по природа ". 



Мексико

А през днешния ден Мексико осъмва без дами по улиците . След поредност от свиреп убийства на дами деятелите там започнаха да се чудят какво би станало, в случай че дамите просто по този начин изчезнат. И Мексико е готово да разбере. Днес, един ден след 8 март, дамите в цялата страна са призовани да не отидат на работа, да не излизат на открито и да не купуват нищо за 24 часа. Националната стачка, която се разпространява като #UNDIASINMUJERES (в превод – " един ден без дами “), има за цел да нанесе удар върху стопанската система на страната, с цел да провокира властимащите да извърнат внимание на насилието над дами в страната.

 
440 чифта обувки станаха знак на дамите, жертви на домашно принуждение

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР